Last Updated on 8 Ekim 2024
Keyifli bir hafta sonu geçirebileceğiniz sessiz bir yer arayanlara Sakarya İl Ormanı Piknik ve Mesire Alanı resimleri yükledim. Resimlere bakarak piknik yapacağınız alanda nelerin olduğunu görebileceksiniz. Ayrıca İl Ormanı içinde yapabileceğiniz aktiviteler ve imkanlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Ancak şunu da unutmayın ki! Vereceğim bilgilerden çok daha fazlası da bu ormanda var. Bundan emin olabilirsiniz. Ben sadece fotoğraf çektiğim alanlara ait anlatım yapacağım. Fotoğraf çekmediğim pek çok alanı da sürpriz olarak görmeniz için sakladığımı belirtmek istiyorum. Ancak anlatımda bu kısımlardan bahsedeceğim.
Öncelikle Atatürk İl Ormanı piknik alanının tarihinden bahsetmek istiyorum. 1950’li yıllarda orman genelinde meşe ağaçları mevcuttu. 60’lı yıllarda ise yakacak ihtiyacından dolayı kesim yapılan bir bölge oldu. O zamanın ilgilileri buradaki meşe ağaçlarını kesen (odun yapan) köylülerin hızına dur diyebilmek için bir çalışma yaptı. Orman geneline meşe de dahil olmak üzere çam ağaçları ekmeleri için köylülere ödenek verdiler. Köylüler bu ormana ektikleri fidanlarla aslında 2022’ye geldiğimiz bu günlerin ormanlık alanını inşa ettiklerini henüz bilmiyorlardı. Dolayısıyla yapılan fidan ekimi iyi bir bakım da yapılarak zaman içerisinde büyük bir ormana dönüşmüş oldu. Ormanın adı Atatürk İl Ormanı olarak kayda geçildiğinden beri en şatafatlı günlerini 2004 sonrasında yaşamaya başladı. Çünkü o zamana kadar sadece basit bir piknik alanından ibaret alanlar barındıran orman bu süreçten sonra özelleştirildi ve içinde çok çeşitli aktivitelerin yapılabildiği bir alana dönüştü. Öyleyse ormanda neler varmış haydi birlikte bakalım!
Atatürk İl Ormanı:
- Toplam alan: 170 km² (18.315.08622 ft²)
- Toplam mesafe: 851 km (529 mil)
Ormana giriş kapısı nerededir?
İlk olarak orman girişine değinmek istiyorum. Ormanın iki adet giriş-çıkış kapısı var. Ancak bunlardan sadece 1 tanesi aktiftir. İkinci kapı devamlı surette kapalı kalmaktadır. Açık olan ana kapı Berceste’nin arkasından gelen yolun köprüye çıkmadan ilk yol ayrımından giden yol üzerindedir. Bu yola girdiğinizde yaklaşık 200 metre sonra ana giriş kapısına gelirsiniz. Üzülerek söylemeliyim ki girişler ücretlidir.
Ancak endişelenecek bir durum yok. Çünkü makul düzeydedir. Arabanızla geldi iseniz araç başı ücret ödeyerek ormana giriş yapabilirsiniz. İkinci kapı ise bu kapıdan itibaren yol aldığınızda ormanın en son kısmındadır. Tam olarak Arifiye kısmında kalan bu kapıdan içeri giriş ve dışarı çıkışlar yapılmamaktadır.
Eskiden (1999 öncesinde) buradaki kapı açıktı. Her iki kapıdan da giriş sağlanmaktaydı. Ancak bu istikametten ormana giriş yapanların sayısı az olduğundan kapı 2004 yılında tamamen kapatılmıştır.
İşte ormana giriş kapısından itibaren göreceklerinizden bazı kareler:
İlk piknik alanı nerededir?
Giriş kapısından ormana girdiğinizden itibaren 1 km kadar bir orman yolunu takip ettiğinizde ana piknik alanına gelirsiniz. Ana piknik alanına geldiğinizi orada göreceğiniz etkinliklerden fark edeceksiniz. Ancak bu alana gelmeden önce yol üzerinde pek çok alanda minik piknik kulübeleri var.
Dilerseniz bu alanlardan da faydalanabilirsiniz. Çünkü bazen orman içi çok kalabalık olabiliyor. Bu gibi kapalı oturma alanlarından faydalanmak için geri gelenler bile oluyor. Zaten ormanın her yeri havadar.
İlk piknik alanı yol üstünde Sapanca gölünü yukarıdan görebileceğiniz sağa dönüş virajından sonradır. Ancak piknik alanına geldikten sonra göl manzarasını göreceğiniz bu noktaya mutlaka uğrayın. Çünkü bütün gölü yukarıdan seyretme şansı bulacaksınız.